Valfrihet, hälsa och personlig ekonomi

Arbetsmiljön är viktig på en arbetsplats. För att man ska kunna utföra sitt arbete över en längre period men också för att kunna njuta och må bra när man inte jobbar. Som talesättet; att man lever för att jobba och inte jobba för att leva. I Sverige har vi generellt sätt bra arbetsplatser och bra arbetsgivare.

Även mentaliteten till att spara har funnits länge. Har på något sätt varit en del av bildningen av folkhemmet. Hur man ska leva och även hantera sin privatekonomi. Gick så långt att även en finansminster tog upp sparandet. Anne Wibble sa att det är bra att ha en buffert sparad ifall det oväntade händer, så att man inte blir tagen på sängen. Sedan kan man diskutera själva beloppet, behövs verkligen en hel årslön eller räcker det med tre månadslöner?

Men verkligheten är annorlunda och alla har olika liv. Kanske har man haft “otur” flera gånger, dvs haft oväntade utgifter gång på gång eller så har den senaste svarta svanen, dvs Covid pandemin ställt till det för en. Plötsligt så är man en av dem som inte har en buffert, och så händer det där som inte fick hända. Man tuggar på en gammal, seg kola och tanden fastnar i den och åker ur. Ska man inte åka till tandläkaren akut för att man inte har råd. Eller att ens hund blir plötsligt sjuk och man velar om man ska åka till veterinären. Vad gör man då? Vet man att man får lön om en vecka så kanske man kan ringa en familjemedlem eller nära vän. Men tänk om det inte går att ringa någon av dem. För att man inte har någon eller inte vill, av skam eller andra anledningar.

Tidigare när man skulle gå till banken så var man tvungen att klä sig fint och komma med mössan i hand. Förklara och hoppas att man var en tillräckligt bra kund för att få ett lån av banken. Men sådant har ändrats, nu finns flera digitala aktörer som gärna lånar ut några tusenlappar till lite mera med endast en kreditprövning eller inte ens det. Det är finansiell frihet, att kunna låna snabbt och enkelt när man verkligen behöver utan att skämmas eller be om lov. Dessa lån kallas för snabblån och har av media ansetts som fula. Visst är räntan hög men sådana lån är ju tänka att betalas tillbaka fort inte som ett bostadslån som löper på 30 år. Det är en trygghet att ha många alternativ när det verkligen gäller. För man vet inte när man har “otur” nästa gång.